EĞİTİM/ÖĞRETİM

EĞİTİM SİSTEMİMİZ

1986 YILINDA KURULAN ÖZEL ANAKENT ANADOLU LİSESİ, ANADOLU LİSELERİ STATÜSÜNDE 1 YILI HAZIRLIK OLMAK ÜZERE 5 YIL SÜREYLE EĞİTİM VE ÖĞRETİM VERMEKTEDİR. OKULUMUZDA CUMA GÜNLERİ 8, DİĞER GÜNLER 9 SAAT OLMAK ÜZERE HAFTADA 44 SAAT DERS YAPILMAKTADIR.

Özel Anakent Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin istek ve yetenekleri doğrultusunda çok yönlü eğitim ve öğretim yapılır. Öğretim kadromuz; 9 ve 10. sınıflarda proje temelli eğitim üzerine yoğunlaşırken, 11 ve 12. sınıflarda ise tamamen üniversite sınavına yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. 11. ve 12. sınıflarda dershane sistemi mevcuttur. Sınavlar ve etütler bu sisteme göre planlanmaktadır.

Anadolu Lisesi hazırlık sınıflarında ise, yoğun olarak İngilizce programı uygulanır. Temel dil becerilerinin etkin olarak kullanılmasını hedefleyen programda, ikinci yabancı dil olarak Almanca ve İspanyolca eğitimi de seçmeli olarak öğrencilerin tercihlerine sunulur. Ayrıca öğrencilerin akademik çalışmaları çeşitli sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerle desteklenir.

KARİYER PLANLAMA PROJESİ (GÖZLEME DAYALI STAJ)

Özel Anakent Anadolu Lisesinde “Kariyer Planlama Projesi” çalışmalarıyla öğrencilerin gerçekçi ve kendi özelliklerine uygun mesleki seçimler yapmalarına yardımcı olunmaktadır. Anakent Anadolu Lisesi öğrencileri için, kariyer planlama 9. sınıftan itibaren başlar ve üniversite tercihine kadar devam eder.

9.sınıftan itibaren lisedeki derslere karşı gösterilen performans sınıf öğretmeni, rehber öğretmen ve öğrenci koçu tarafından gözlemlenir. Üniversite sınav sistemi konusunda bilgilendirmeler yapılır. 9. sınıf öğrencisinin Şubat tatilinde 3 ya da 5 gün süreyle en çok istediği meslekle ilgili iş yeri stajına katılması sağlanır.

GÖZLEME DAYALI MESLEK STAJININ AMACI;

Öğrencilerin seçmeyi düşündükleri meslekleri uygulama alanlarında gözlem yaparak tanımalarını sağlamak; bu yolla 10. 11. ve 12. sınıfta o mesleklere yönelik seçmeli dersleri tercih ederek, seçecekleri meslekle ilgili gerçekçi kararlar vermelerini sağlamaktır.

ÖDEV SİSTEMİMİZ;

Okulumuzda verilen ödevler hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki başlık altında toplanır;

Hafta içi ödevleri; öğretmenlerin hafta içinde bir sonraki derse kadar yapılmasını istediği pekiştirme amaçlı ödevlerdir ve genellikle ders anlatım föyleri kitabından yararlanılır.

✓  Öğretmen sonraki ilk dersinde ödevleri kontrol eder ve listesine işler.

✓  Verilen ödevlerin her öğrenci tarafından yapılması için gerekli tedbirlerin alınması esastır. Verilen her ödev K12 sistemi üzerinden yayınlanır.

✓  Toplam üç kez hafta içi ödevini yapmayan öğrencinin velisi, ders öğretmeni tarafından bilgilendirilerek destek istenir. Yapılan görüşme ile ilgili VGF doldurularak müdür yardımcısına iletilir.

✓  Buna rağmen ödev yapmamayı alışkanlık haline getiren öğrenciler için “Koçluk Sistemimiz ve Rehberlik Birimimiz” ile çözüm aranır.

Hafta sonu ödevleri; öğretmenlerin hafta sonunda verdikleri ilgili dersin, ertesi hafta ilk ders saatinde teslim edilmesi gereken pekiştirme amaçlı ödevlerdir ve genellikle soru bankası kitabından yararlanılır.

✓  Tüm derslere ait ödevlerin listesi, cuma günü son ders saatinde öğrencilere verilir.

✓  Öğretmen ilk dersinde ödevleri toplar, kontrol eder ve listesine işler.

✓  Verilen ödevlerin her öğrenci tarafından yapılması için gerekli tedbirlerin alınması esastır. Bu amaçla; verilen ödevi yapmayan öğrenci(ler) “Bilgi Paylaşım Formu – (BPF)” ile aynı gün ilgili müdür yardımcısına bildirilir. Aynı şekilde K12 sistemi üzerinden de “Yapmadı” şeklinde bildirim aileye gönderilir.

✓  Ödev yapmamayı alışkanlık haline getiren öğrenciler için “Koçluk Sistemimiz ve Rehberlik Birimimiz” ile çözüm aranır.

ETÜT SİSTEMİMİZ;

✓  Her hafta yapılan KTT sınavları ve yapılan deneme sınavları neticesinde etüt listesi haftalık olarak yayınlanır ve öğrenciler etütlere yönlendirilir. Bunun dışında etüt almak isteyen öğrenciler de ilgili dersin öğretmeninde talepte bulunarak etüt alabilir.

✓  Ayrıca birinci yazılılardan itibaren her öğrenci 50 puanın altında kaldığı dersten 10. ders saatinde zorunlu etüde kalır.

✓  Zorunlu etüde kalacak öğrenciler ilgili müdür yardımcısı tarafından belirlenir.

✓  Gönüllü ya da zorunlu etüde katılmayan öğrencilerin velilerine yönetim tarafından mesaj gönderilir.

SINAV SİSTEMİMİZ;

Öğrencilerimizin akademik çalışmalarını değerlendirmek üzere yıl içinde çeşitli sınavlar ve deneme sınavları yapılmaktadır.

Bu sınavlar;

✓  Kurum içi sınavların yanı sıra her eğitim – öğretim yılının ilk haftası “Hazır Bulunuşluk” sınavı yapılır.

✓  Her hafta KTT sınavları yapılır, bunun yanında yapılan deneme sınavlarıyla öğrencilerin akademik başarıları sürekli olarak gözlem altında tutulur.

✓  11. ve 12. sınıf öğrencilerinin, ÖSYS’nin merkezi sınavlarına hazırlanabilmeleri için ÖSYM’nin soru formatına uygun olarak “TYT ve AYT Deneme Sınavları” yapılmaktadır. Bu amaçla; 11. sınıflara 16, 12. sınıflara yönelik 32 adet deneme sınavı planlanmıştır.

✓  Bu sınavların değerlendirmelerine okulumuzun K12 sisteminden ulaşılabilir.